Loop geen teruggaaf buitenlandse btw mis!

Teruggaaf buitenlandse btw

Heeft uw onderneming in 2019 in het buitenland btw betaald, bijvoorbeeld btw op brandstofkosten? Zorg dat uw onderneming het verzoek teruggaaf buitenlandse btw voor 1 oktober 2020 indient. Doet u het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw te laat, dan betaalt de buitenlandse Belastingdienst de buitenlandse btw niet terug. 

Procedure teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen
U realiseert de teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen door de volgende stappen te volgen:

Vraag de inloggegevens aan voor het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen. Het kan vier weken duren voordat u uw gebruikersnaam en wachtwoord ontvangt.

2 ) Met de ontvangen inloggegevens kunt u inloggen op de speciale internetsite voor teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen.

3 ) Nadat u bent ingelogd op de speciale internetsite, kunt u het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw invullen en digitaal versturen.

4 ) De Nederlandse Belastingdienst stuurt het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw door naar de buitenlandse Belastingdienst.

Verzoek teruggaaf buitenlandse btw
Voor het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen gelden per EU-land verschillende regels. Bijvoorbeeld voor de taal waarin het verzoek moet worden gedaan en welke facturen u moet bijvoegen. Raadpleeg hiervoor de Vereisten voor verzoek om teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen.

De teruggaaf buitenlandse btw wordt slechts verleend als u op grond van de buitenlandse btw-regels recht heeft op aftrek van voorbelasting. Bovendien moet de buitenlandse btw uit andere EU-landen op de juiste manier in rekening zijn gebracht. Heeft een leverancier uit een ander EU-land bijvoorbeeld btw aan u in rekening gebracht, terwijl de verleggingsregeling btw buitenland van toepassing is? Dan weigert de buitenlandse Belastingdienst het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw, omdat de leverancier ten onrechte btw op zijn factuur vermeldt.

Wat kan Gerritsen BTW advies voor u betekenen?
Voor het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen, kan Gerritsen BTW Advies u helpen met:

• beoordelen welke buitenlandse btw u kunt terugvragen;
• begeleiden bij de aanvraag van de inloggegevens;
• begeleiden of indienen van het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw uit andere EU-landen;
• eventuele vragen van de buitenlandse Belastingdienst beoordelen en beantwoorden;
• helpen bij het oplossen van ten onrechte in rekening gebrachte buitenlandse btw.

Risico
Indien u het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw te laat, onjuist of onvolledig indient, wordt uw verzoek om teruggaaf buitenlandse btw geweigerd. Dit betekent dat de buitenlandse Belastingdienst de door u in het buitenland betaalde btw niet terugbetaald. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als de vereiste codering en informatie niet of onjuist is ingevuld. In de praktijk komt het ook voor dat de buitenlandse Belastingdienst het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw weigert, omdat niet alle vereiste facturen als bijlagen zijn meegestuurd bij het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw. Uit Europese jurisprudentie blijkt dat een ondernemer door de buitenlandse Belastingdienst in de gelegenheid moet worden gesteld om de facturen alsnog aan te leveren. Desnoods kunt u uw verzoek om teruggaaf buitenlandse btw rechtstreeks bij de rechter regelen door de ontbrekende facturen in de beroepsfase aan de rechter te verstrekken.

Contact
Heeft uw onderneming in 2019 btw uit andere EU-landen betaald? Tijdens een gesprek leg ik graag uit hoe u de btw uit andere EU-landen terug vraagt. Uiteraard ben ik graag bereid het verzoek om teruggaaf buitenlandse btw voor u in te dienen. Maak daarvoor een afspraak via het het contactformulier.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op btw-gebied? Schrijf u dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief!

20 april 2020