Vereenvoudiging btw-heffing digitale diensten aan buitenlandse consumenten per 1 januari 2019

Verleent uw onderneming digitale diensten aan consumenten in andere EU-landen? Per 1 januari 2019 wijzigen de btw-regels voor digitale diensten aan consumenten in andere EU-landen. Mogelijk heeft dit gevolgen voor de btw-heffing van de digitale diensten die uw onderneming verleent. Lees in dit blog wat de wetswijziging inhoudt.

Btw-gevolgen digitale diensten aan consumenten in andere EU-landen per 1 januari 2019
Onder digitale diensten worden elektronische diensten, telecommunicatiediensten en omroepdiensten verstaan, zoals het verlenen van toegang tot of downloaden van software, telefonie en het verlenen van toegang tot internet. Vanwege de wetswijziging zijn de digitale diensten die uw onderneming verricht voor consumenten in andere EU-landen per 1 januari 2019 belast met Nederlandse btw, in plaats van met btw uit een ander EU-land. Uw onderneming is Nederlandse btw verschuldigd, indien wordt voldaan aan de volgende drie voorwaarden:
1. uw onderneming is gevestigd in één EU-land;
2. uw onderneming verricht de digitale diensten voor consumenten in een ander
EU-land;
3. en de totale omzet die uw onderneming realiseert met de grensoverschrijdende digitale diensten blijft jaarlijks onder de drempel van € 10.000.

Als uw onderneming voldoet aan deze drie voorwaarden, kunt u ervoor kiezen om de btw-regels toe te passen van het EU-land waar de consument is gevestigd. Dit kan voordelig zijn als het btw-tarief in het andere EU-land lager is. Deze keuze moet u voor 10 februari 2019 melden bij de Belastingdienst via het daarvoor gepubliceerde formulier ‘Keuze plaats van dienst digitale diensten’.

Wat kan Gerritsen BTW Advies voor u betekenen?

• Beoordelen of de diensten die uw onderneming verricht, te kwalificeren zijn als digitale diensten.

• Beoordelen of uw onderneming voldoet aan de voorwaard•en voor toepassing van de vereenvoudigde btw-regels voor digitale diensten aan consumenten in andere EU-landen per 1 januari 2019:

• Beoordelen of het voordeliger is om te kiezen voor de btw-heffing van het EU-land waar de consument is gevestigd.

•Checken of de facturen voldoen aan de Nederlandse factuurvereisten.

Vereenvoudiging
Vanwege de nieuwe btw-regels voor digitale diensten aan consumenten in andere EU-landen per 1 januari 2019, wordt het eenvoudiger om aan uw btw-verplichtingen te voldoen. U hoeft de verschuldigde btw niet langer aan te geven via de MOSS en daarnaast zijn de Nederlandse factuurvereisten van toepassing. Indien gewenst, kunt u ervoor kiezen om de btw-regels toe te passen van het EU-land waar de consument is gevestigd.

Slot
Verricht uw onderneming digitale diensten aan consumenten in andere EU-landen? Vraag dan kosteloos het artikel Digitale diensten aan buitenlandse consumenten per 1 januari 2019 aan. In dit artikel leest u meer weten over de wetswijziging per 1 januari 2019 voor digitale diensten aan consumenten in andere EU-landen.

Verleent uw onderneming ook digitale diensten aan bedrijven? Dan is de verleggingsregeling btw buitenland van toepassing. Lees meer over dit onderwerp in mijn blog Verleggingsregeling btw buitenland’.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op btw-gebied? Schrijft u dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief!

22 november 2018