Dit wist je nog niet over een btw-specialist?

Weet jij wat een btw-specialist doet? En wat een btw-specialist voor jou kan betekenen? In het filmpje vertel ik je het!

Als ik mensen vertel dat ik btw-specialist ben, merk ik dat ze vaak niet weten wat mijn werk precies inhoudt. Ik hoor vaak dat mensen denken dat een btw-specialist de boekhouding en btw-aangiften van bedrijven doet en vooral bezig is met cijfertjes. Dit beeld klopt niet.

Wat ik als btw-specialist wel doe
Als btw-specialist houd ik me bezig met de vertaling van de letters van de Wet op de omzetbelasting naar de gevolgen daarvan voor je bedrijf. In de Wet op de omzetbelasting staat bijvoorbeeld in juridische termen beschreven voor welke leveringen en diensten een bedrijf bijvoorbeeld het 6% btw-tarief of een btw-vrijstelling kan toepassen. In besluiten van de staatssecretaris van Financiën en de rechtspraak wordt uitleg gegeven aan de begrippen uit tekst van deze wet. Op basis van mijn onderzoek van de feiten en omstandigheden van je bedrijf, in combinatie met een literatuuronderzoek naar de betekenis van de wettekst, kan ik je in begrijpelijke taal uitleggen wat de btw-regels zijn. Vervolgens kunnen we samen onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om bijvoorbeeld het 6% btw-tarief of een btw-vrijstelling toe te passen op goederen of diensten van je bedrijf. Dit is slechts één van de vele voorbeelden. Ik bekijk graag per situatie wat de btw-kansen of risico’s zijn. 

Wat je van mij krijgt
Mijn werk bestaat uit het fiscaal-juridische advies voorafgaand aan de boekhouding en btw-aangiften van je bedrijf. In een adviesnotitie beschrijf ik de feiten en omstandigheden van de concrete situatie van je bedrijf, de btw-regels die daarop van toepassing zijn en op welke manier je deze btw-regels implementeert in de administratie van je bedrijf. Hierbij kan aan de orde komen op welke grootboekrekeningen je de inkopen of verkopen boekt, welke gegevens op de factuur van je bedrijf moeten staan en welke rubrieken van de btw-aangifte je moet invullen. Bij complexe zaken met meerdere transacties breng ik de btw-regels voor je bedrijf graag in kaart door middel van bijvoorbeeld een tabel of stroomschema.

Wat mijn werk je oplevert
Met behulp van mijn fiscaal-juridische btw-advies creëer je een optimale btw-positie voor je bedrijf. Dat wil zeggen dat de boekhouding van je bedrijf voor de btw op de juiste manier is ingericht en de btw-aangiften op een juiste manier worden ingevuld. Op die manier draag je niet te veel btw af en voorkom je eventuele naheffingen en boetes.

Nadat we samen de btw-regels op de juiste manier hebben geïmplementeerd in de boekhouding van je bedrijf, kun jezelf of je accountant de boekhouding en btw-aangiften doen op de manier zoals is beschreven in de adviesnotitie.

In het filmpje vertel ik je meer over mijn werk als btw-specialist en wat ik voor jouw bedrijf kan betekenen. Dit filmpje is gemaakt door Marieke Heuten-Muller van NetwerkZakenvrouwen.

Wil je weten wat ik als btw-specialist nog meer doe? Lees mijn blogs.

Wil je in real life van me horen wat ik als btw-specialist kan betekenen voor jouw bedrijf?
Maak daarvoor een afspraak via het contactformulier.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op btw-gebied? Schrijft u dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief!