Btw-regeling afstandsverkopen binnen de EU 2021

Je bekijkt nu Btw-regeling afstandsverkopen binnen de EU 2021
  • Laatste wijziging in bericht:november 8, 2021

Levert u goederen aan consumenten in andere EU-landen, bijvoorbeeld via een webshop? Dan is voor de btw sprake van zogenoemde afstandsverkopen binnen de EU. Per 1 juli 2021 wijzigen de btw-regels voor afstandsverkopen binnen de EU. Daardoor bent u eerder btw verschuldigd in het EU-land van aankomst van de goederen en is het belangrijk om uw administratie hierop aan te passen. Lees in dit blog meer over de nieuwe btw-regeling voor afstandsverkopen binnen de EU per 1 juli 2021.

Huidige btw-regeling voor afstandsverkopen binnen de EU

Onder de huidige btw-regeling voor afstandsverkopen binnen de EU bent u btw verschuldigd in het EU-land van aankomst van de goederen vanaf de levering waarmee u het drempelbedrag voor afstandsverkopen overschrijdt. Dit betekent dat u zich vanaf dat moment voor de btw moet registreren in een of meerdere EU-landen. De hoogte van de drempelbedragen voor afstandsverkopen verschilt per EU-land.

Btw-regeling voor afstandsverkopen binnen de EU vanaf 1 juli 2021

Per 1 juli 2021 vervallen de drempelbedragen voor afstandsverkopen in de verschillende EU-landen. Dit betekent dat u vanaf de eerste levering van de goederen aan consumenten in een ander EU-land btw bent verschuldigd in het EU-land van aankomst van de goederen. De verschuldigde buitenlandse btw kunt u vanaf 1 juli 2021 aangeven via de zogenoemde OSS-aangifte.

Een uitzondering geldt voor kleine ondernemers. Als de totale omzet van de afstandsverkopen binnen de EU op jaarbasis beneden de € 10.000 blijft, vinden de afstandsverkopen en plaats in Nederland. Dit betekent dat deze afstandsverkopen zijn belast met Nederlandse btw. Voor de drempel van € 10.000 telt ook de eventuele omzet van digitale diensten mee.

Wat kan Gerritsen BTW Advies voor u betekenen?

  • Helpen bij de implementatie van de nieuwe btw-regeling voor afstandsverkopen binnen de EU in uw administratie.
  • Beoordelen of sprake is van afstandsverkopen binnen de EU en tegen welk btw-tarief de levering van de afstandsverkopen is belast.
  • Beoordelen of u gebruik kunt maken van de vereenvoudigde btw-regels voor kleine ondernemers en of het voordelig is om te kiezen voor btw-heffing in het EU-land van aankomst van de goederen.

Risico en kansen

Als u de nieuwe btw-regeling voor afstandsverkopen binnen de EU niet op de juiste manier toepast, kan dat leiden tot naheffingsaanslagen btw, verhoogd met boetes en belastingrente door het EU-land van aankomst van de goederen.

Contact

Verkoopt u goederen aan consumenten in andere EU-landen? Implementeer de nieuwe btw-regeling voor afstandsverkopen binnen de EU tijdig in uw btw-administratie. Ik zoek graag voor u uit welke aanpassingen precies nodig zijn in uw btw-administratie. 

Of schrijf u in voor de cursus E-commerce en btw 2021. Tijdens deze btw-cursus vertel ik u alles over de nieuwe btw-regels voor e-commerce per 1 juli 2021.

Wilt u geen btw-kansen of risico’s missen? Schrijf u dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief via het inschrijfformulier links bovenaan op deze pagina!