Btw-regeling ketentransacties

Je bekijkt nu Btw-regeling ketentransacties
  • Laatste wijziging in bericht:juni 8, 2023

Bent u betrokken bij een ketentransactie van goederen binnen de EU, waarbij de goederen meerdere keren worden verhandeld voordat ze rechtstreeks bij de uiteindelijke afnemer worden afgeleverd? Per 2020 geldt een nieuwe btw-regeling voor ketentransacties. In dit blog ga ik in op deze nieuwe btw-regeling voor ketentransacties.

Schematisch kan een ketentransactie als volgt worden weergegeven:

Bij een ketentransactie is fysiek sprake van één goederenlevering, terwijl voor de btw sprake is van meerdere leveringen, namelijk één levering in iedere schakel. Voor de btw kwalificeert slechts één van de leveringen binnen de keten als een intracommunautaire levering waarvoor het btw-nultarief geldt. Dat is de levering waaraan het vervoer van de goederen kan worden toegerekend.

Btw-regeling voor ketentransacties vanaf 2020
Vanaf 1 januari 2020 bepaalt u op grond van de nieuwe btw-regeling voor ketentransacties eenvoudiger in welke schakel de zogenoemde intracommunautaire levering plaatsvindt. Op deze intracommunautaire levering is dan het btw-nultarief van toepassing. Deze nieuwe btw-regeling voor ketentransacties geldt vanaf 2020 in alle EU-landen. De leveringen in de keten vóór de intracommunautaire levering zijn belast tegen het lokale btw-tarief in het EU-land waar het intracommunautaire vervoer begint. De leveringen in de keten ná de intracommunautaire levering zijn belast tegen de lokale btw-tarieven in het EU-land waar het intracommunautaire vervoer eindigt. 

Samenloop met vereenvoudigde abc-regeling
De btw-regeling voor ketentransacties staat los van de zogenoemde vereenvoudigde abc-regeling. De nieuwe btw-regeling voor ketentransacties ziet uitsluitend op de toerekening van het intracommunautaire goederenvervoer, terwijl de vereenvoudigde abc-regeling betrekking heeft op de vaststelling van de verschuldigde btw. Raadpleeg voor meer informatie over de vereenvoudigde abc-regeling het blog Voorkom onjuiste toepassing vereenvoudigde abc-regeling.

Wat kan Gerritsen BTW Advies voor u betekenen?
Gerritsen BTW Advies kan de volgende werkzaamheden voor u verrichten:

  • de feiten en omstandigheden in kaart brengen van de ketentransactie waar uw bedrijf bij betrokken is;
  • beoordelen of het juiste btw-tarief is toegepast op uw leveringen en uw inkopen;
  • vaststellen aan welke schakel van de transactie het intracommunautaire vervoer van de goederen moet worden toegerekend;
  • beoordelen of de vereenvoudigde abc-regeling van toepassing is. 

Risico
Als u het btw-nultarief in de verkeerde schakel toepast, bestaat een groot risico op meestal hoge naheffingsaanslagen. Als u in Nederland ten onrechte het btw-nultarief heeft toegepast, kan de Nederlandse Belastingdienst naast de naheffingsaanslag een boete opleggen van maximaal € 5.514 voor zowel de onjuiste factuur, de onjuiste btw-aangifte als de onjuiste Opgaaf ICP.

Contact
Heeft uw bedrijf te maken met ketentransacties? Vraag kosteloos het vakinhoudelijke artikel Btw-regeling voor ketentransacties aan via onderstaand formulier en ontvang het artikel direct in uw mailbox. In dit vakinhoudelijke artikel leest u meer over de nieuwe btw-regeling voor ketentransacties.

Wilt u geen btw-kansen of risico’s missen? Schrijf u dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief via het inschrijfformulier links bovenaan op deze pagina.

Vraag hier het vakinhoudelijke artikel Btw-regeling voor ketentransacties aan en ontvang het artikel direct in uw mailbox. Daarnaast ontvangt u de maandelijkse nieuwsbrief.